E-Ticarette Sadık Müşterileri Kaçıran Büyük Hatalar
Haziran 25, 2020
E-Ticarette Kampanya Dönemleri İçin Öneriler
Temmuz 2, 2020

E-Ticaret’te Yedek Finansal Planlama Yapmanın Önemi

E-TİCARET OK AJANS

E-ticaret firmalarının yedek bir finansal planlama yapmaları, uzun vadede olumsuz bir durum yaşandığında işletmenin nakit akışının devam etmesini sağlaması açısından önemlidir. Yedek bir finansal planlama yapılması, işletmenin yaşayabileceği sıkıntılı dönemleri en az hasarla atlatmasını sağlar. Peki işletmeler neden yedek bir finansal planlama yapmalıdır?

  • İşletmeyle ilgili gelecekte işletmeden bağımsız bir olay yaşanması durumunda, durumun kontrol edilip edilemeyeceği tahmin edilemez. Bu nedenle gelecekte karşılaşılabilecek sorunlara karşı hazırlıklı olunması açısından işletmenin yedek bir planı olmalıdır. 
  • Şirketin mevcut yatırımcıları varsa, şirkete ihtiyacı olduğu anda finansal anlamda destek sağlayamayabilir. Bu sebeple yedek bir finansal planlama yapılarak nakit akışının devamlılığının sağlanması gerekir.
  • Yedek finansal planlama yapılması işletmeyi güvence altına aldığı gibi  işletmeye sıcak para akışı sağlanması sürecin daha az hasarla atlatılmasına yardımcı olacaktır.
  • Yedek finansal planlama yapıldığında işletmenin büyümesi durumunda ekstra paraya ihtiyaç olduğunda bu plandan yararlanılarak nakit ihtiyacı karşılanabilir.
  • Doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak amacıyla yedek bir finansal planlama yapılması işletmelerin yararına olacaktır.

Yedek finansal planlama nasıl yapılır?

  • Yedek finansal planlama yapılmadan önce işletmenin mevcut giderleri hesaplanmalıdır. İşletme giderleri eksiksiz bir şekilde raporlanmalı; aylık giderlerin ne kadar olduğu belirlenmelidir.
  • İşletmeye ait sabit giderler olsa da ek giderler eklenebilir. Bu nedenle gelecekteki olası giderleri planlara dahil ederek hesaplamalar yapılmalıdır.
  • Yedek finansal planlamada kıymetli mal varlıklarının sigortalarının yaptırılması oldukça önemlidir. Yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı zararların minimuma indirilmesi için sigorta yaptırmak gerekmektedir.
  • Yedek finansal planlamada mevcut kârlılık analiz edilmelidir. Yedek planlama için nakit ayırırken işletmenin kârından belli bir pay ayrılması gerekir. Bunun için işletmenin kârlılık oranlarının hesaplaması yapılarak belli bir kısmının yedek finansal plana aktarılmalıdır.
  • Mevcut finansal durumun değerlendirilmesi yedek plana ne kadar nakit ayrılacağını belirleyeceğinden önemlidir. Mevcut finansal durum güvence altına alındıktan sonra uzun vadede daha rahat edilmesini sağlar.
  • Tüm bu aşamalardan sonra yedek finansal planlama için nakit ayrılmaya başlanabilir. Planlama oluşturularak ve her ay düzenli para aktarımı gerçekleştirilerek işletme güvence altına alınmaya başlanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir