E-ticaret ara dağıtıcıları ortadan kaldırıyor
Aralık 6, 2019
E-ticaretin büyümesi istihdamı azaltıyor!
Aralık 10, 2019

E-ticaret sitelerinde yapılan satışlarda müşterilere tazminat hakkı geliyor.

E-TİCARET OK AJANS

Hükümet, piyasa himaye ve teftiş faaliyetlerinin kapsamını büyütmek için çalışmalar yapıyor. E-ticaret sektörü de bu tertip etmelerden etkilenecek. Buna göre satın aldığı bir ürün sağlığı hasar gören yurttaş, uygunsuz ürün bağını delil edebilirse tazminat alabilecek.

Krokiye göre, bakanlıklar kendi mesullükleri altında olan mahsullerin teftişini yapacak. Sanal (internet üzerinden) mağazalardan satılan ürünlere de sıkı teftiş kazançken, internet, TV ve radyo satışlarına yasaklama gelebilecek. Vatandaşın ürünlerden hasar görmesi halinde de tazminat hakkı doğacak.

Bağı ıspat edilmeli

Krokiye göre, bir ürünün, bir bireyin vefatına ya da sağlığının hasar görmesine yol açması halinde, hasar gören müşterinin tazminat hakkı oluşacak. Müşterinin tazminat hakkının doğması için, uğradığı hasarla uygunsuz ürün arasındaki bağı kanıt etmesi lüzumlu olacak. Şirketler, tedarik zincirinin bir evvelki ve sonraki safhasındaki firmacıların ismini ve adresini ürün takibini basitleştirecek biçimde kaydolacak. Kayıtlı bu bilgiler 10 sene gizli saklanacak. Bu yükümlülük, e-ticaret web sayfaları ile radyo ve televizyondan satışlarda da geçerli olacak.

Belgeyi taşıyacak

Kamu müesseseleri, piyasaya sunulan ürünleri ambarlar, nakil vasıtaları, işyerleri ve imal kuruluşları da dahil olmak üzere lüzumlu görülen yerlerde sorgulayabilecek. İthalatçı işletmeler mahsulün kurulum, kullanım ve güvenlik kaidelerinin harcayıcının kavrayacağı biçimde Türkçe olmasını sağlayacak. Üretici ve ithalatçı, piyasada bulundurulan ürünlerinden numune alarak test edecek. Şikayet gelmesi halinde bu şikayeti kayıt altına alacak. Bir ürünü imal eden ancak kendi markasıyla piyasaya sürmeyen imalatçılar da ürünlerdeki hasarlardan sorumlu olacak.

Savunma süresi on gün

Kamu müesseseyi, tehlikeli ürüne ait son kararı vermeden evvel firmacıya 10 günden az olmayacak biçimde korunma için vakit verecek. Kamu müesseseleri, piyasadaki tehlikeli ürünler için şikayetlerin eriştirilebileceği ve bilgi alınabileceği bir Ürün Güvenliği Destek Masası oluşturacak.

Tüketiciye üç seçenek sunulacak

Piyasada satılan ürünlerdeki tehlikenin gidişatına göre, mahsulün geri çağrılması istenebilecek. Bu gidişatta yurttaşlara üç alternatif sunulacak. Bunlar ürünlerin mesele giderilmesi, ürünün satış bedelinin ödenmesi ya da ürün eşdeğer bir ürüne değiştirilmesi biçiminde olacak. Üünün geri çağrılma giderlerini de satıcı işletme üstlenecek. Bu kapsamda kanuna aykırı çalışmalara devam edenlere, 250 bin liraya kadar idari para cezası verilebilecekken, bakanlıklar, insan sağlığı nedeniyle işletmelere ait ticari sırları ifşa edebilecek.

Kamu da siteden alabilecek

Kamu müesseseleri, reel kimliklerini saklayarak aynı yurttaş gibi internet, TV ve radyo satışlarından alışveriş yaparak ürün numune alacak. Bu ürünlerde tehlike teftişinden geçirecek. Uygun olmayan bir ürün internet üzerinden tanıtım ve satışının durdurulması, öncelikle internet sitesinden istenecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir