Dropshipping nedir?
Temmuz 2, 2022
Dropshipping De Ürün Seçimi Nasıl Yapılır Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Temmuz 13, 2022

Marketer and analyst deploys and manages the tags on website. Tag management system, e-marketing tagging tool, tag data collection concept. Pinkish coral bluevector isolated illustration

E-ticaret kavramı ilk olarak 1990’lı yıllarda ortaya çıkmıştır. Kısa süre içerisinde gelişen e-ticaret furyası kendi pazarını yaratmış ve oluşan rekabetle beraber çeşitli e-ticaret sistemlerinin kurulmasını sağlamıştır. Günümüze gelene kadar geçen zaman içerisinde artan internet kullanımı, ticaretin serbestleşmesi, rekabetin artması gibi sebepler e-ticaretin bu seviyeye gelmesinde şüphesiz büyük rol oynamıştır.

İnternet üzerinden satış ilk kez ne zaman yapılmıştır?
İnternet üzerinden satış, ilk kez 1970’li yıllarda Stanford Üniversitesi’nde günümüzde kullandığımız modern internetin atası ARPANET üzerinden, bu üniversitenin öğrencileri ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde eğitim gören öğrenciler arasında gerçekleşmiştir.
1994 yılında ise bir kitap satış sitesi olarak Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon, o dönemlerde bir kitap satış sitesi olarak ortaya çıkmıştı. Daha ilk aylarda yüksek bir ivme yakalayan çiçeği burnunda bu şirket, Amerika’da yer alan 50 eyalete ve 45 farklı ülkeye satış yaptı. Amazon kısa süre içerisinde satış kategorilerini güncelledi. Giyim ve tekstil, elektronik eşyalar, gıda, mobilya gibi kategorilerde de satış yapmaya başladı ve şu an dünyanın en büyük şirketleri arasında yerini almakta.
Bu dönemlerde birkaç marka daha e-ticaret sistemini kullanmaya başladı. Günümüzde ise bu markaların en büyük ortak noktaları, dünyanın en büyük markaları arasında yerlerini almalarıdır.
2000’li yıllara gelindiğinde internet hizmetlerinin değişim, gelişim ve evrimi e-ticaretin de gelişmesini sağlamıştır. Tüketicilerin büyük bölümü, fiziksel alışverişi bırakıp dijital alışverişi tercih ederken, birçok satıcı da işletmelerini e-ticaret siteleri üzerine taşıyarak buradan satış yapmaya başlamıştır. 2001 yılında hesaplanan verilere göre B2B e-ticaret modeli kullanılarak yaklaşık 700 milyar dolarlık satış yapılmıştır. Teknolojinin hızlı bir şekilde değişmesi ve gelişmesi ile beraber e-ticaret sektörü de bundan nasibini almış ve hızlı bir gelişim kat etmiştir. E-ticaret hacmi hızlı bir şekilde artarken, yeni ve farklı alanlarda ticaret yapan firmalar zamanla ortaya çıkmıştır.

2014 yılına geldiğimizde dünya e-ticaret hacmi 1.336 trilyon dolar olarak hesaplanmıştır. Ardından sırasıyla; 2015 yılında bu tutar 1.548 trilyon dolara yükselirken 2016 yılında ise 1.845 trilyon dolara kadar artış göstermiştir.

Türkiye’de E-Ticaretin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi
Türkiye’de e-ticaret kavramı ilk olarak 1997 yılında Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından yapılan bir toplantıda ortaya atılmıştır. 1997 yılından itibaren Türkiye’de e-ticaret sektörüne yönelik çeşitli girişimler bulunsa da ülkemizde o dönemlerde halihazırda bulunan alt yapı yetersizliği, internete olan güvensizlik ve bu dönemde bilgisayar kullanımının yaygın olmaması gibi nedenlerden dolayı e-ticaret maalesef Türkiye’de dünya ile aynı seviyede gelişmemiştir. Ancak 2007 yılına gelindiğinde ise e-ticaret zamanla yetersizliklerin çözülmesi ile büyük bir ivme yakalayarak yükseliş trendine girmeyi başarmıştır. Bunun haricinde nüfusun dinamikleşmesi, mobil cihazların hayatımıza girişi ve yaygınlaşması, kredi kartı kullanımı, genç nüfus artışı gibi etmenler de ülkemizde e-ticaretin gelişmesini sağlamıştır. Türkiye’de internetten alışveriş yapan kişilerden toplanan demografik veriler incelendiğinde en çok kadınların ve genç yaşta olan insanların e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yaptığı görülmektedir. Kısacası İnternetin ülkemizde yaygınlaşmaya başlaması ve yeni e-ticaret girişimlerinin ortaya çıkması internetten yapılan alışverişlerin de doğru orantıda artmasını sağlamıştır. Türkiye’de e-ticaret 1 Aralık 2017’de resmi gazetede yayınlanan bir kararla kontrollü bir şekilde denetlenmeye ve daha verimli hale getirilmeye başlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir