Kurumsal Kimlik Nedir?
Ekim 6, 2021
Başarılı bir marka yaratmak için ipuçları
Ekim 13, 2021


Dinamik fiyatlandırma; ürün ve verilen hizmetlerin satış miktarının alıcıya, zamana ve isteğe bağlı sürekli bir şekilde güncellenmesi şeklinde uygulanmış bir stratejidir. Bu strateji ile bir ürün veya hizmet için belirlenmiş olan satış ücreti, yalnızca dönemsel kampanya fırsatlarında düşürülmez. Aksine anlık değişecek potansiyele uygun bir ücretlendirme uygulanır. E-ticaret sitelerinin yöneticileri 7/24 fiyat takibini yapar ve site üzerindeki fiyat hareketliliği hiç bir şekilde durmaz.

Ürün fiyatlandırma planlamaların da görülen dinamik fiyatlandırma, düşük ücretlendirme yapılarak ürünleri satmak değildir. Tam tersine, gerektiği zaman ürünün miktarını yükseltmekte dinamik fiyatlandırmaya dahildir. Bu stratejide asıl konu, aynı tarz ürünün birden çok ücrete sahip olmasıdır. Yani herhangi bir ürün, her alıcı grubuna, değişik fiyat aralıkları ile gösterilir.

Bu stratejinin en kolay örneği, bir organizasyon biletinin öğrencilere düşük fiyata satılmasıdır. Satılan bu ürünler tamamen benzer olduğu halde öğrenciler ve yetişkinler, farklı fiyatlarda satın alım gerçekleştirir. Bu örnek, müşteri kategorisine göre dinamik fiyatlandırmadır. Süre bazlı uygulamalara uçak biletlerinin, kalkış tarihi gelince değişmekte olan fiyatlar örnek gösterilebilir.

Dinamik Fiyatlandırma Neden Önemlidir?

Dinamik fiyatlandırma, özellikle de e-ticaret siteleri için oldukça önemlidir. Çünkü kullanıcılarınız, yeni sekme açıp herhangi bir fiyat karşılaştırma sitesine girebilir. Bu durum da aynı tarz ürünü daha avantajlı fiyatlarla satışa sunan siteleri bulma ihtimalini artırır. Ücret kıyaslaması yapacak müşterileriniz sizin ne kadar indirim yapmış olduğunuza değil, istek ve öneri dengesinin piyasadaki fiyatları hangi seviyeye çektiğine bakar.

Böylece dinamik fiyatlandırma, ara ara sizi kârsız satış yaptırmak zorunda da bırakabilir. Ancak devamlı bir hareketliliği olan arz ve talebi güzel bir şekilde takip ettiğinizde, ilk etapta kârınızı en yükseğe çekerek açığı kolaylıkla kapatabilirsiniz. Bununla beraber e-ihracat yapıyorsanız, farklı ülkelere göre fiyatlandırma yapmanız da bu stratejiye bağlıdır.

Bu stratejinin asıl amacını uzun süre bekleyemeyen veya mevsimsel özellikleri bulunan ürünleri satışa çıkartan satıcılar deneyimlemektedir. Örneğin ambalajsız gıda çeşitlerinin raf ömrü oldukça kısıtlıdır ve son tüketim tarihi geçtikten sonra satılabilmesi imkansızdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir